Це майже магічний трюк: зазвичай яйця тонуть у воді. Але за допомогою невеликої хитрості яйце можна змусити плавати. Ми покажемо вам, як це працює.
Плаваюче яйце – що за цим криється?
Вам знадобляться
- 2 яйця
- 2 склянки
- Сіль
- Чайна ложка
- Вода
Перейдемо до справи
Чому яйце починає плавати в солоній воді?
Відповідь
Це пов'язано зі щільністю матеріалів або предметів. Чим менше місця (об'єму) займає певна кількість ваги (маси) матеріалу, тим більша його щільність. Плитка шоколаду вагою 100 г – досить маленька, а 100 г цукрової вати навпаки – доволі велика. Отже, шоколад має більшу щільність, ніж цукрова вата. Саме тому, що куряче яйце має більшу густину, ніж вода, воно тоне у воді. Коли ми додаємо у воду сіль, ми одночасно змінюємо густину води. Чим більше солі ми додаємо, тим більшою стає щільність солоної води. Коли солона вода досягає щільності більшої, ніж щільність яйця, яйце починає спливати на поверхню.
Вам, можливо, доводилося самим відчувати цей ефект. Коли купаєшся в солоному морі, відносно легко триматися на поверхні води. Найкраще це можна відчути на Мертвому морі: там люди навіть лежать у воді, читаючи газету, без необхідності робити плавальні рухи, щоб триматися на поверхні води.