У вас, напевно, теж так бувало: ви їли щось руками, і після цього пальці стали липкими. Або допомагали пекти пиріг, а чашу міксера було дуже важко відмити, бо тісто прилипло до неї. Чому ж так відбувається? І чи можна з цих речей зробити клей? Спробуйте.
Липкі пальці? Чому це відбувається?
Вам знадобиться
- Декілька речовин для випробування:
- Цукор
- Розпушувач тіста
- Кукурудзяний крохмаль
- Кухонна сіль
- 4 скляні миски
- 4 чайні ложки для перемішування
Перейдемо до справи
Клей і хлібопекарські інгредієнти – який між ними зв'язок?
Відповідь:
Кожен, хто хоч раз випікав торт, знає, що сире тісто для торта досить липке. Крім яєць і молока, до складу тіста для тортів входять також борошно і цукор. Одним з основних компонентів борошна є крохмаль. Наш дослід показав, що крохмаль, змішаний з водою, утворює дуже липкий клейстер. Крохмальний клейстер – це ще не клей, але якщо його нагріти, то отримаємо простий клей для паперу. А цукрова вода – це теж дуже липка рідина. Тому крохмаль і цукор є не лише інгредієнтами для випічки, але й придатні як природна сировина для клею.